Χρήσιμες πληροφορίες για την καλλιέργεια Σταμναγκαθιού (Cichorium spinosum)

17/02/2017
από Αδάμ Χαχλάκης

    

 

 

 

 

   Εάν επιθυμείτε να προμηθευτείτε σπόρο Σταμναγκαθιού  πατήστε εδώ.

 

 

 

 

 

Αυτοφυές φυτό της Κρήτης που συναντάται τόσο σε παραθαλλάσιες περιοχές (ακόμη και δίπλα στη θάλασσα ) όσο και σε μεγάλα υψόμετρα, πάνω από 1000 μέτρα στα βουνά του νησιού( Λευκά όρη , Ψηλορείτης , Λασηθιώτικα βουνά).

Είναι φυτό , ιδιαίτερα ανθεκτικό στις χαμηλές θερμοκρασίες και το χιόνι.

Το σταμναγκάθι είναι σχετικά εύκολο στην καλλιέργεια . Μπορεί να καλλιεργηθεί, σε μεγάλη ποικιλία εδαφών μέχρι και πολύ άγονα. ΄

Θα δώσει όμως, ικανοποιητικές αποδόσεις σε μέσης σύστασης καλά αποστραγγιζόμενα πλούσια σε οργανική ουσία , ποτιστικά εδάφη.

Στο στρέμμα μπορούν να φυτευτούν 20.000 και πλέον φυτά, σε αποστάσεις

20-25 x 20-25 εκ.

Καλό είναι, η εγκατάσταση της καλλιέργειας να γίνει με σπορόφυτα, για ομοιόμορφη και σωστά αναπτυσσόμενη ανάπτυξη των φυτών. Κατ' ευθείαν σπορά του σπόρου στο χωράφι, μπορεί να γίνει με σπαρτική μηχανή ( για δεδομένες αποστάσεις ) .

Η σπορά με το χέρι, με δεδομένο ότι:

1. Ο σπόρος βρίσκεται μέσα στο καρπίδιο σε αριθμούς περισσότερους του ενός (μέχρι και 5)

2. Ο σπόρος αποχωρίζεται πολύ δύσκολα απο το καρπίδιο .

3. Η φυτρωτικότητα του σπόρου, δεν ξεπερνά το 70% ,

θα δώσει μεγάλη ανομοιομορφία στη πυκνότητα των φυτών,με τις αντίστοιχες επιπτώσεις στη ποιότητα και στη ποσότητα της παραγώμενης ποσότητας ( ανταγω-νισμός των φυτών , ασθένειες κλπ).

Το σταμναγκάθι, είναι φυτό πολυετές αλλά η διάρκεια μιας επιχειρηιματικής φυτείας υπολογίζεται στα 3 χρόνια , μετά απο αυτά η καλλιέργεια πρέπει να αντικαθίστανται γιατί υποβαθμίζεται αισθητά η ποιότητα και οι αποδόσεις μειώνονται πάρα πολύ.

Καλλιέργεια- Συγκομιδή

Μετά τη πρώτη εγατάσταση των σποροφύτων στο έδαφος και την ανάπτυξη των φυτών στο επιθυμητό μέγεθος (συνήθως μετά απο 2-2,5 μήνες , ανάλογα με την εποχή φύτευσης και τη καλλιεργητική φροντίδα) θα γίνει η πρώτη συγκομιδή και θα ακολουθήσουν και 2-3 ακόμη μέχρι το τέλος της Άνοιξης οπότε τα φυτά θα αρχίζουν να εμφανίζουν το στέλεχος-αγκάθι απο το κέντρο του φυτού και να αρχίσει η περίοδος της ανθοφορίας , η οποία θα διαρκέσει 2-3 μήνες (ανάλογα τη περιοχή).

Μετά τη συγκομιδή πλένεται με κρύο νερό για να απομακρυνθεί η θερμοκρασία του χωραφιού και να απομακρυνθούν οι ξένες ύλες ( χώματα κλπ) .Στη συνέχεια καθαρίζεται καλά ( δουλειά με πολλές εργατώρες ) , συσκευάζεται και τοποθετήται σε θερμοκρασία συντήρησης περίπου στους 3-5oC. Η διατηρισημότητα του και σε αυτές τις συνθήκες δεν ξεπερνά τις 6-7 ημέρες απο την ημέρα κοπής.

Μέσα στον Αύγουστο ή και το Σεπτέμβιο με την απομάκρυνση του υπέργειου μέρους των φυτών ( στο έδαφος μένει μια σκληρή πασσαλώδης ρίζα απ΄όπου θα αναπτυχθούν πολυάριθμα νέα φυτάρια) θα ξεκινήσει μια καινούργια παραγωγική περίοδος .

Το σταμναγκάθι επιδεικνύει μεγάλη αντοχή στην αλατότητα του εδάφους.

Το μεγαλύτερο ίσως πρόβλημα σε μια καλλιέργεια σταμναγκαθιού είναι τα αναπτυσσόμενα ζιζάνια που πρέπει να αντιμετωπιστούν με σκαλίσματα και ξεβοτανίσματα.

Είναι σχετικά εύκολο να παραχθούν πάνω από 2000 κιλά ανά στρέμμα.

Εύκολα επίσης μπορεί να καλλιεργειθεί βιολογικά (η παραγωγή δεν παρουσιάζει διαφορά μεταξύ συμβατικής και βιολογικής καλλιέργειας τόσο ποιοτικά όσο και ποσοτικά επειδή δεν είναι ιδιέταιρα απαιτητικό φυτό).

Στοιχεία

Είναι ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες και Ω-3 λιπαρά οξέα.

Περιέχει βιταμίνες C και Ε, β-καροτένιο και γλουταθειονίνη, καθώς και ιχνοστοιχεία όπως σίδηρο, κάλιο, νάτριο, φωσφόρο και μαγνήσιο.

Τρώγεται σαν σαλάτα (ωμό ή βρασμένο) και μαγειρευτό με κρέας , μπορεί να γίνει τουρσί ή να καταξυχθεί για αρκετό καιρό αφού πρώτα ζεματιστεί.

 

Σημείωση : Η πιό πάνω τεχνική αναφέρεται σε επαγγελματική καλλιέργεια .Στο φυσικό του περιβάλλον το φυτό του σταμναγκαθιού μετά τη δημιουργία της αγκαθωτής ανθοκεφαλής στο τέλος του πρώτου βιολογικού του κύκλου , τα νέα φυτά τα επόμενα χρόνια , εμφανίζονται πάνω στο αγκάθι, απ'όπου και συλλέγονται. Η διαδικασία αυτή είναι πολύ επίπονη και χρονοβόρα , όμως τα φυτά αυτά ειναι ανώτερης διατροφικής αξίας .

 

 

Σχόλια

Δεν βρέθηκαν δημοσιεύσεις

Νέα δημοσίευση